HemAICSN använder AI för att hjälpa till att identifiera felaktiga utbetalningar

CSN använder AI för att hjälpa till att identifiera felaktiga utbetalningar

Centrala Studiestödsnämnden, även kallat CSN, upptäckte förra året över 400 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar. Man tog bland annat hjälp av AI-teknik för att göra initiala bedömningar kring en ansökan – något som ledde till att över 13 miljoner kronor ”sparades” och ett gäng polisanmälningar kunde göras.

I princip alla som har studerat efter gymnasiet har nog haft att göra med CSN och vet att det inte alltid är helt smärtfritt kring klarade kurser, lån och utbetalningar. I jakten på felaktiga utbetalningar har myndigheten nu tagit hjälp av AI för att identifiera felaktiga utbetalningar.

CSN skriver i ett pressmeddelande att man under 2023 kunde identifiera över 400 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar och bidragsbrott. För att hitta alla dessa pengar har man satsat på informationskampanjer till studenter men också använt sig av AI-teknik.

Den nya tekniken har hjälp CSN att göra riskbedömningar och hitta ansökningar och beteenden där sannolikheten för att bidragsbrott anses vara högre än normalt. Tack vara de prediktiva kontrollerna kunde man hitta 13 miljoner kronor att kräva tillbaka och göra polisanmälningar.

Planerar du att ta studielån framöver kan det med andra ord vara smart att kolla igenom sin ansökan och sina uppgifter en extra gång för att inte bli återbetalningsskyldig. CSN uppger också att den vanligaste orsaken till återbetalningskrav är att man tjänat mer pengar än det fribelopp som finns när man studerar.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://digitalare.se
Skribent på Digitalare.se som bevakar de stora techbolagen samt en blandning av nyheter inom den digitala sfären. Högt och lågt mellan rena nyheter, analyserande texter och kommentarer.
Läs mer

Senaste nyheterna