HemGoogleGoogles Universal Speech Model ett steg närmare att förstå tusen språk

Googles Universal Speech Model ett steg närmare att förstå tusen språk

Det bråkas just nu väldigt mycket om vem som erbjuder den bästa AI-tjänsten för sök. I ena ringhörnan står OpenAI och Microsoft med ChatGPT och i den andra ringhörnan Google med Bard.

Men det händer mer än så på AI-fronten för just Google som nu gör framsteg med sin Universal Speech Model där tanken är att AI-modellen till slut ska förstå de tusen mest talade språken på jorden.

Språkmodellen USM (Universal Speech Model) beskrivs som en ledande teknologi med över två miljarder olika parametrar tränad på 12 miljoner timmar av talat språk och 28 miljarder meningar i över 300 olika språk.

USM går även att använda tillsammans med ASR (Automatic Speech Recognition) där man kan översätta talat språk till text i realtid. Detta används idag redan på Youtube men många av oss håller nog med om att den har vissa brister idag.

Om du vill läsa mer om USM och ASR kan du göra det i en uppsats på Cornell University.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://digitalare.se
Skribent på Digitalare.se som bevakar de stora techbolagen samt en blandning av nyheter inom den digitala sfären. Högt och lågt mellan rena nyheter, analyserande texter och kommentarer.
Läs mer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna