HemAIJens Nylanders AI-verktyg kan hjälpa svenska kommuner att spara 90 miljarder

Jens Nylanders AI-verktyg kan hjälpa svenska kommuner att spara 90 miljarder

Den svenska techentreprenören Jens Nylander är i farten igen. Denna gången har han skapat ett AI-verktyg som kan hjälpa svenska kommuner och skattebetalare att spara upp till 90 miljarder kronor genom att belysa felaktigheter och slarv bland kommunernas inköp och fakturor.

Jens Nylander har tidigare i karriären drivit och sålt tre olika bolag: Jens of Sweden som sålde MP3-spelare när de var moderna, hörlursbolaget JAYS och startupen Automile som beskriver sig som en elektronisk körjournal.

Efter att ha skapat ett verktyg som gick igenom svenska ICA-butikers årsredovisningar har han nu tacklat problemen och slöseriet kring svenska kommuners fakturor och inköp.

Över 50 miljoner fakturor

Jens har byggt ett AI-verktyg som som i skrivande stund har indexerat 50 miljoner fakturor från 246 kommuner, 18 regioner, 65 kommunala bolag, 22 universitet/högskolor och 33 myndigheter.

AI-verktyget som Jens har byggt hjälper till att gå igenom, analysera och flagga avvikelser i alla de 50 miljoner fakturor som kommunerna har betalat 2022 och 2023. Det totala värdet för sveriges alla kommuners inköp och fakturor uppgår till 900 miljarder kronor årligen.

Men det kanske finaste av allt är att Jens har tillgängliggjort all data helt gratis för vem som helst på kommun.jensnylander.com. Både privatpersoner och journalister kan alltså på ett enklare sätt följa upp vad ens lokala kommun lägger pengar på.

Jens Nylander, varför gör du det här?

”Ja, men det började som ett lite galet ideellt projekt, jag hade lite hobbytid eller mycket hobbytid och började bygga ett AI-system och ville ha lite data att testa på. Då tänkte jag att kommundata verkar ju vara roligt så jag begärda ut lite och data och sen mer och mer, till slut hade jag över 200 kommuner i systemet.”

”Sen tänkte jag att det jag hittar har ju så stort samhällsvärde, det här borde jag publicera, öppet så att alla kan sprida och använda det som man vill utan att det ska kosta något. Det var så det började.”

Vad är syftet med verktyget som du har byggt?

”Eftersom det finns ett allmänt intresse kring den här datan är min förhoppning att privatpersoner och journalister ska använda verktyget och ställa frågor till just min kommun, region eller vad det än må vara.”

”Just att det finns ett öppet API till verktyget är för att folk ska kunna bygga sin egna grejer med materialet och det är just det jag ville också. Så att det används av andra så att det inte känns som ett nedlåst material där jag ska tjäna pengar på det.”

”Mitt syfte är heller inte att peka ut privatpersoner som jobbar på kommunerna och attesterar dessa fakturor. Jag vill belysa strukturella fel inom kommunerna och hur man hanterar skattebetalarnas fakturor.”

Har det kostat dig någonting att skapa det här?

”Varje gång man begär ut fakturor från kommunerna så kan det komma en avgift i varierande storlek. Vissa skickar det gratis och andra vill ha tusentalskronor som jag har betalat.”

”Jag är en techentreprenör som har sålt tre bolag där mitt sista bolag Automile såldes 2020 i en större transaktion. Så jag behöver inte tjäna några pengar på detta och kan stå för avgifterna att plocka ut materialet så att det inte ska kosta något att använda AI-verktyget.”

Hur många avvikelser har du hittat?

”Bland 50 miljoner fakturor har AI-verktyget hittat över 30 000 avvikelser som tyder på att kontrollerna är så obefintliga att man inte har koll på sina leverantörer, hälften av organisationsnumren är fel på fakturorna, man betalar pengar till leverantörer som kanske egentligen går till brottslig verksamhet, och när man köper saker utan att göra en upphandling för att få det bästa priset.”

Vad kan en avvikelse vara som ditt verktyg flaggar?

”Det kan handla om att samma faktura dyker upp två gånger, felaktiga organisationsnummer, avvikande fakturabelopp och mycket annat.”

Har du några specifika exempel?

1. Kommuner har köpt kontaktannonser för 276 miljoner kronor i en tidsskrift som ingen av kommunerna har fått eller hört talas om. Dessa annonser har man köpt under 29 års tid. När jag hittade tidsskriften på Kungliga biblioteket i Stockholm så är det 14 sidor med 360 annonser med kommuner och företags namn och telefonnummer – annonserna verkar ha kostat 6995 kr styck.

Bild på tidsskriften med kontaktannonserna.

2. Göteborgs Universitet har betalat tre fakturor till en kostnad av 1 170 000 kr med texten ”retainers”. Pengarna har gått till företag som fått sin F-skattsedel återkallad. På frågan ”Vad betyder retainers?” i fakturan svarar Göteborgs Universitet: ”Vad är en retainer?”.

Fakturor för ”retainers” Göteborgs Universitet betalat. Bild: Jens Nylander.

3. I Helsingborg köptes en rektor ut från sin anställning för 800 000 kr efter kritik om dålig arbetsmiljö. Kort innan så betalar man en faktura från rektorn på 120 000 kr för ”trygghet och studiero” – men några avtal går inte att hitta.

Faktura för ”trygghet och studiero” i Helsingborg. Bild: Jens Nylander.

Hur har reaktionerna varit från allmänheter, journalister och politiker?

”Telefonen går varm från journalister som vill ha hjälp med hur man använder plattformen och hur man ska tänka när man tittar på datan. Större svenska medier ringer och frågar om jag kan komma dit och prata eller föreläsa. Även politiker inom vissa kommuner och till och med riksdagen har hört av sig.”

”Men det är också viktigt att min AI-plattform inte blir en ultimat sanning. Ibland kan man få så kallade ”false positives”, alltså att någonting kan flaggas som konstigt av mitt AI-verktyg men när man gräver i det så är det helt rimligt.”

”Så det viktiga är att detta materialet kollas på kritiskt av t.ex. en journalist som kan gräva djupare och säkerställa sanningshalten. Materialet som man kan få ut gör jobbet så mycket enklare att börja kolla på konstigheter.”

Hur mycket pengar tror du att det här skulle kunna hjälpa kommuner att spara av skattebetalarnas pengar?

”Min bedömningar är att av de 900 miljarder som kommuner köper in varje år så bedömer jag att 10% går att spara genom relativt enkla förändringar i hur fakturor slarvas med, inte kontrolleras och inte upphandlas. Så det hade i så fall betytt en besparing på 90 miljarder svenska kronor varje år.”

AI kan revolutionera analysen av kommundatan

Jens Nylander har sanneligen byggt ett revolutionerande verktyg som med all rätta har blivit hypat. Det kan också vara en början på en diskussion inom kommuner och det offentliga kring hur vi kan använda AI-verktyg för att hjälpa till att spara på våra skattepengar.

Då slipper man nog att dra in på gratis kaffe för de anställda som nån kommun ville göra för att spara 400 000 kr om året.

Nu hoppas vi på att politikerna vaknar och att svenska myndigheter är villiga att ta Jens verktyg till hjälp för att effektivisera sina verksamheter och spara miljarder skattekronor varje år.

Mattias Johansson
Mattias Johanssonhttps://digitalare.se
Skribent på Digitalare.se som bevakar de stora techbolagen samt en blandning av nyheter inom den digitala sfären. Högt och lågt mellan rena nyheter, analyserande texter och kommentarer.
Läs mer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste nyheterna